Fogpótlás

A technológia fejlődésével és a tudomány előretörésével egyre több opció közül választhatunk, ha a fogpótlásokról van szó. Több nagy csoportot is elkülöníthetünk:

  • rögzített fogpótlások,
  • kivehető fogpótlások,
  • valamint az implantációs fogpótlás, amelyet gyakran egy külön kategóriaként kezelünk. 

A cikk elején röviden foglalkozunk a rögzített és kivehető fogpótlásokkal, majd a további részében az implantációs fogpótlásról írjuk meg a legfontosabb tudnivalókat. 

A fogpótlás hagyományos módszerei a híd, a korona és az egyéb kivehető fogpótlások.

A társadalom körében még mindig ezek a legelterjedtebb pótlási formák annak ellenére, hogy az implantáció bizonyos esetekben sokkal jobb döntés lenne. A hagyományos fogpótlási módszerek népszerűsége abban rejlik, hogy gyorsan elkészíthetők és az implantátumnál kedvezőbb az áruk. 

Fogpótlás

 A koronák, hidak anyaga függ az alkalmazásuk helyétől, az esztétikai igényektől és a fogászati fémekkel szemben tanúsított allergiás reakcióktól is.  A rögzített (beragasztott) fogpótlás, lehet fémkerámia vagy cirkónium. Cirkóniumból készített fogpótlások a legmagasabb esztétikai igényeknek is megfelelnek. Ez utóbbi a mai legmodernebb technika.  

Nagyobb foghiány esetében a hidat sokszor párosítják a kivehető fogsorral. Ezek az úgynevezett kombinált fogpótlások. A kombinált fogpótlások esetében, a kivehető részek anyaga is többféle lehet, ezt, a pótlás tervezésekor tudjuk kiválasztani szakemberek segítségével. 

A kivehető fogsor két nagy csoportra bontható. Az egyik a teljes fogsor a másik a részleges (azaz a köznyelvben műfogsor). Teljes foghiány esetén készülhet teljes, kivehető protézis, vagy implantátumokhoz rögzített kivehető protézis, továbbá akár 4-6 implantátumhoz rögzített nem kivehető híd pótlás is. Részleges kivehető fogsor a megmaradt fogak esetében alkalmazható. Ebben az esetben is többféle alapanyagból választhatunk, lehet Akrilát, Valplast, Peak Acetál.  A kivehető fogsor óriási pozitív változáson ment keresztül az utóbbi években. Már nem kell félni a korábban gyakran előforduló bakiktól. Aki viszont nem szeretne bajlódni a tisztítással és tart a kellemetlenségektől, semmiképp ne válassza ezt az opciót. 

A fogászati implantátumok

A fogászati implantátumok célja kétség kívül egy kiváló életminőség biztosítása. Alkalmazásával javítható és/vagy helyreállítható a rágóképesség, javítható a hangképzés, valamint biztosítható a megfelelő esztétika. 

Mi is az az implantátum?

Egy olyan állcsontba helyezett mesterséges gyökér, amely kiváló minőségű titánból vagy cirkóniumból készül. Manapság szinte bárki számára alkalmazható, de vannak betegségek, amelyek kizárják a beavatkozást. Az egyik leggyakoribb ilyen betegség például a cukorbetegség.  

Előnye, hogy fiatal kortól (körülbelül 18 éves) kezdve el lehet végezni az implantációs beavatkozást. Stabil, ezáltal nagyobb komfortérzetet biztosít, mint egy kivehető fogsor, újra lehet élvezni a rágást, evést. A fogászati implantátumok előnyeinek sora itt még nem ér véget, hiszen minden páciens más okból dönt az implantátumok mellett. 

fogpótlás

Az implantációval kapcsolatos kérdésekre kizárólag az erre szakosodott fogszakorvos tud válaszolni. Minden esetben személyes konzultáció szükséges, amikor az orvos elmondja a páciensnek a lehetséges megoldásokat, és felvázolja az általa jónak vélt kezelési tervet. 

Az implantátumok között is vannak különbségek, akárcsak két autó között. Különböző minőségi osztályokba lehet őket sorolni, vannak egyszerűbbek és extrák is. Emiatt az implantátumok ára változó, egyedi. 

Honnan tudja, hogy milyen fogpótlásra van szüksége? 

Ennek meghatározásánál mindig az egyén igényeit kell figyelembe venni. A szakorvosoknak a legjobb megoldást kell megtalálnia a páciens számára, ami hosszútávon is tökéletes döntés. Nem csak orvosilag, hanem esztétikailag is meg kell felelni a páciens elvárásának, ezért törekedni kell az „arany középút” megtalálására.

Professzionális Fogpótlás Esztergomban 

Vegye fel velünk mielőbb a kapcsolatot az elérhetőségeinken!