Gyerek fogszabályozás

A gyermekkor egyik legfontosabb egészségügyi kihívása, hogy minél tovább maradjanak egészségesek a fogak. Nagy jelentősége van annak, hogy a tejfogakat minél hosszabb ideig megőrizzék a gyermekek, hiszen ezek tartanak fenn helyet a maradó fogak számára. Ennek ellenére előfordul, hogy már elég korán megjelennek a fájdalommal, érzékenységgel kapcsolatos panaszok.

Már gyermekkorban is nagyon fontos, hogy rendszeresen látogassuk a fogorvosi szakrendelést. A fogak általános állapotáról már ilyenkor is átfogó képet lehet kapni. Ha a tejfogak meglétekor még nem volt első fogászati vizit, akkor ez az első maradó fog megjelenésével kötelező feladattá válik.
Már ekkor érdemes megtenni azokat a szükséges lépéseket, amelyek később egészséges fogazathoz segítenek hozzá.
A fogszabályozás megkezdése gyermekkorban a legideálisabb. A kezelések hatékonyak, az eredmény szemmel hamar látható, és tartós. A korai fogszabályozással helyet teremtünk azoknak a fogaknak, amelyek torlódnak, illetve megtartható a még elő nem bújt fogak helye is. A fiatal korban elvégzett fogszabályozással sok esetben megelőzhető a fogeltávolítás is, ami egy felnőttkori fogszabályzó kezelés esetén már szükséges lenne. Rendelőnkben kiemelkedő szintű gyermekfogászat érhető el, ahol a gyerekek számára a fogászati kezelés egy érdekes utazás, azon igyekszünk, hogy első élmények pozitívak legyenek. Gyermek fogorvosunk türelemmel és megértéssel fordul minden gyermekekhez.

Gyerek fogszabályozás Esztergom - Crown Dental
Gyerek fogszabályozás Esztergom – Crown Dental

2. Leggyakoribb tévhitek a gyermekfogászatban és a fogszabályozásban

„A tejfognak nincs gyökere.”

De van neki, csak felszívódik mielőtt a tejfog kiesik. Ez a felszívódás genetikailag programozva van, illetve az előtörő maradó fog szájüreg felé tartó mozgása miatt indul el.

„A tejfog nem fájhat/nem lehet betömni.”

A tejfog anatómiai felépítése hasonló a maradó fogakéhoz, erek és idegek vannak a gyökércsatornában. Sajnos fájni is tud a tejfog, ha a szuvasodás mélyre hatol. Arányaiban a tejfog zománc és dentin rétege is vékonyabb, mint a maradó fogaké, ezért könnyebben és gyorsabban alakul ki fájdalommal járó fogbélgyulladás, majd ebből kiinduló csonthártyagyulladás. Kisebb üregek tömhetőek speciális, tejfogakra kifejlesztett tömőanyaggal.

„Fogszabályozni csak a maradó fogakat lehet.”

A harapási rendellenességeket, rossz szokások miatt kialakult fogazati eltéréseket leginkább vegyes fogazati korban (7-12év) lehet kezelni kivehető fogszabályozó készülékkel. A maradó fogazati időszakban rögzített fogszabályozóval lehet a fogakat „sorba állítani”, és a kisebb harapási rendellenességeket javítani.

3. Korai fogszabályzás

Óriási tévhit, hogy a fogszabályozást csak akkor lehet elkezdeni, ha lecserélődött minden tejfog maradó fogra. Előfordulhat, hogy ilyenkor már késő elkezdeni a terápiát. Vannak olyan eltérések, amiket már 4 éves kortól lehet, illetve kell is kezelni. A korai kezelés lényege a rossz szokásokról való leszoktatás, az izomegyensúly kialakítása. Ezek a rossz szokások, eltérések:
nyelvlökéses nyelés, cumizás, ujjszopás miatti nyitott harapás, ajakszorításos nyelés, szájlégzés. Hosszútávon harapási rendellenességet, állkapocseltéréseket, elégtelen arcfejlődést, torlódott fogazatot okozhatnak.

Az ún. trainer készülék ezeket a rossz szokásokat segít megszüntetni, és helyreállítja az izomegyensúlyt, ezáltal a fejlődés szabályosan megy végbe. A trainer kivehető készülék, 4-5 éves kortól használható, nagyfokú együttműködést igényel a gyermek részéről.

8-9 évesen már a fogak mintája alapján készített kivehető fogszabályozót lehet használni. Ez a készülék a fogívet fejleszti, helyet teremt a maradó fogak számára, javítja a harapási eltéréseket. Hordási ideje 10-12 óra naponta.

Nálunk díjmentes a szűrés, a konzultáció és a kezelési terv készítése! Kérjen időpontot mielőbb!

Elérhetőségeinket ITT találja!